Zo laat je je goede voornemens slagen!

In 2012 maakt ongeveer 4 op de 5 mensen goede voornemens. Zoals elk jaar zijn belangrijke voornemens afvallen en zich minder druk maken. Dit jaar is een belangrijk goed voornemen om minder uit te gaan geven, blijkt uit onderzoek. Net als vorig jaar, gaan ook weer veel mensen op zoek naar een nieuwe baan. Helaas blijkt ook uit onderzoek dat maar een klein percentage zijn of haar goede voornemens ook echt waar maakt. Maar wat zorgt er nou voor dat goede voornemens wel of niet lukken? Hier een aantal tips.

 1. Werk stap voor stap 
  Als je meerdere, of hele lastige goede voornemens hebt zal het vaak lastig zijn om alles tegelijk te doen. Hierdoor is de kans groot dat je goede voornemens mislukken. 

 2. Maak een schema 
  Maak eens een schema met je goede voornemens, en hoe je ze het beste kan vervullen. Neem je jezelf bijvoorbeeld voor om een baan te vinden, maak dan eens een lijstje van banen die je mogelijk interessant vind, dan heb je meteen al de eerste stap gezet. Doe dit voor al je voornemens.

 3. Voorkom hoge eisen 
  Als je te hoge eisen stelt aan jezelf, haak je snel af. Dat komt omdat je geest en lichaam tijd nodig hebben om zich aan te passen aan je nieuwe gewoonten. Wie geen goede conditie heeft en plots vijf keer per week gaat fitnessen, zit binnen minder dan een maand gegarandeerd weer met een zak chips in de sofa. Bouw je sportroutine liever langzaam op. Begin met één keer fitness en schakel pas over op twee keer in de week als je er echt klaar voor bent. 

 4. Creëer routine
  Ben je verslaafd aan snoep of roken? Dan kan het helpen om een wandelingetje te maken als het verlangen naar zoetigheid of een sigaret de kop op steekt. Loop bijvoorbeeld naar de keuken om de afwas te doen. Of vul de wasmachine, maak het bed op, stof je meubelen af... Zolang je bezig bent met iets anders, denk je minder aan snoep en sigaretten. 
  Als je jezelf hebt voorgenomen een nieuwe baan te vinden, zorg er dan eens voor dat je op een vast moment in de week gaat kijken of er al nieuwe, voor jou interessante vacatures bij zijn gekomen en hierop reageert.

 5. Ken je doel 
  Herinner jezelf regelmatig aan de voordelen van je goede voornemen. Als je dit niet doet, zal je sneller opgeven. Denk bijvoorbeeld regelmatig aan de voordelen van een (nieuwe) baan, stoppen met roken, afvallen of bezuiningen!

 6. Beloon jezelf 
  Als het je lukt om jezelf aan je schema te houden mag je jezelf natuurlijk belonen. Zorg ervoor dat je de beloning ook echt koppelt aan het halen van je doelstelling, en dus niet alsnog jezelf verwennen als het niet lukt!

 7. Zoek steun 
  Het is niet makkelijk om een goed voornemen in je eentje te verwezenlijken. Vertel wat je precies van plan bent aan je familie en vrienden en vraag of ze er rekening mee willen houden. Je kan je plannen ook kenbaar maken via Facebook of Twitter, misschien kom je zo wel te weten dat die ene kennis hetzelfde doel heeft en kunnen jullie er samen naartoe streven.

Hopelijk zal je hiermee je goede voornemens kunnen volhouden tot het einde van het jaar! Misschien levert het je nog wel een nieuwe baan op?

Veelgestelde vragen

Snap je iets niet? Bekijk onze veelgestelde vragen.

Stel een vraag

Meer weten? Stel ons je vraag!