UBN Professionals | De procesindustrie

Een biscuitje van eigen deeg

Als kind heb je vast wel eens op zondag koekjes gebakken. Na het kneden moesten de koekjes zorgvuldig in de oven gedaan worden en werd de ravage in de keuken ‘schoongemaakt’: eerst de beslagkom uitlepelen en opsnoepen en daarna kwam de rest wel. Weet je nog welke ingrediënten en de hoeveelheden hiervan in deze recepten nodig waren? Wat zou het geweest zijn bij het maken van 10 koekjes? 100 gram boter, 175 gram tarwebloem, 75 gram suiker?

Stel nou dat je 10 miljoen zoete biscuits per dag moet maken. Ja, je leest het goed: 10.000.000 biscuits per dag! Wat komt er dan allemaal bij het proces kijken en hoe werkt dan de toevoer van de grondstoffen (ingrediënten)? En wie zijn er allemaal bij dit proces betrokken?

De koekjesfabriek

Pally Biscuits, ook wel bekend als ‘de koekjesfabriek in Nieuwegein’, produceert deze 10.000.000 koekjes per dag wat resulteert in de belevering van zo’n 3 miljard koekjes per jaar in ruim 35 landen. Dit proces begint allemaal met de zorgvuldige inkoop vanuit de inkoopafdeling van de benodigde grondstoffen waarbij tarwebloem het belangrijkste is. Om alle benodigde tarwe te kunnen planten voor deze 3 miljard koekjes zijn er ruim 6000 voetbalvelden nodig waarbij de tarwe vier tot negen maanden, afhankelijk van het seizoen, nodig heeft voor het geoogst kan worden.

Als de tarwe geoogst is wordt deze schoongemaakt en wordt deze meerdere keren vermalen voor de juiste fijnheid. Tot slot wordt meerdere tarwes volgens geheim recept gemengd wat de perfecte Pally Biscuits tarwebloem melange brengt. De tarwe en andere grondstoffen worden bij binnenkomst in de fabriek in Nieuwegein gecontroleerd op kwaliteit en opgeslagen in de verschillende Silo’s. De grootste Silo bevat wel 60.000 kilogram!

Koekenbakker

De deegbereiding gaat volledig automatisch middels continneders en wordt middels steekmachines en gebaksvormmachines verder gevormd. Hierna vinden verschillende kwaliteitscontroles plaats alvorens de biscuits in circa zes minuten worden gebakken. Wanneer het deeg klaar is en de koekjes gevormd zijn volgens de klant specifieke afspraken, denk hierbij aan formaat, dikte en kleur, gaan de biscuits de 90 meter lange oven in. Dit proces gaat 24/7 door en wordt bewaakt door vijf verschillende ploegen bestaande uit (proces) operators, teamleiders en ploegleiders.

De procesoperator is verantwoordelijk voor het proces en signaleert eventuele afwijkingen in bijvoorbeeld kleur en formaat en springt hier direct op in door de machine juist in of af te stellen, storingen op te lossen en de hele lijn goed te controleren. Als procesoperator dien je dus een goede helikopterview te hebben om het proces goed in de gaten te houden, maar ook je technische kennis mag niet ontbreken. Op een Scada scherm monitor je het proces middels het uitlezen van grafieken en het opvolgen van meldingen en los je samen met de technische dienst storingen op.

Kwaliteitscontroles

Vanuit de oven zijn de koekjes natuurlijk gloeiend heet. In maximaal 10 minuten worden de koekjes voldoende afgekoeld zodat ze naar de inpakafdeling kunnen. Op deze afdeling is de verpakkingsoperator verantwoordelijk om de biscuits op de juiste wijze te verpakken middels verschillende verpakkingsmachines. Voordat de verpakte dozen naar de palletiseermachine gaan vindt er nog een kwaliteitscontrole plaats. De verpakkingsoperator wordt ondersteund door een aantal inpakmedewerkers die ondersteunen in het juist en automatisch verlopen van het verpakkingsproces.

De vele kwaliteitscontroles zijn zeer belangrijk en er wordt gewerkt volgens zeer strikte hygiëne en veiligheidsregels. Alle operators hebben om deze reden verschillende trainingen gevolgd met betrekking tot voedselveiligheid en HACCP alvorens zij aan de lijn mogen produceren. Hiermee wordt voorkomen dat de veiligheid of hygiëne van de koekjes in gevaar komt. Iedereen die in de fabriek werkt binnen de productie volgt de vastgestelde hygiëneregels en heeft speciale kleding aan, haar en baardnetje om en sieraden en nagellak of nepnagels zijn ten strengste verboden. Stel je voor dat iemand een oorbel verliest die later in het deeg terecht komt, dat mag natuurlijk absoluut niet gebeuren!

Procesoperators

Pally Biscuits maakt verschillende soorten biscuits qua formaat, smaak, met of zonder chocoladelaagje. Hiervoor dienen de machines steeds te worden omgebouwd en juist te worden ingesteld door de operators zodat iedereen in de supermarkt keuze heeft uit tal van verschillende koekjes en biscuits.

Dit betekent dus dat de rol van procesoperator, maar ook van verpakkingsoperator, een cruciale is en daarom staat Pally Biscuits altijd open voor talent. Lijkt het je wat om 10 miljoen koekjes per dag te bakken? Dit proces te bewaken, mee te denken en verbeteringen aan te brengen? Heb je minimaal een (technische) MBO niveau diploma of al redelijk wat ervaring binnen de voedingsmiddelenindustrie? Neem dan snel contact op met Fleur Heideman van UBN Professionals! En wie weet zitten we binnenkort samen aan de koffie met jouw zelf gebakken koekjes!

4 min. leestijd
De leukste banen
Persoonlijke aanpak
Vast contactpersoon

Meer van dit soort cases:

UBN Uitzendbureau | Ga via UBN aan de slag bij GLS

UBN Uitzendbureau helpt GLS bij het vinden van de perfecte kandidaten die mee willen helpen in het pakketproces. Bekijk in deze case wat UBN voor GLS betekent.

Lees verder 4 min. leestijd

UBN Professionals | De voedingsmiddelenindustrie

Mocht je het nog niet weten: de voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie van Nederland! Deze industrie is erg divers en omvat alle producenten van voedsel. Van huismerken tot A-merken, van vlees tot melk, maar ook een lekker sausje. Alles wat je kan eten en drinken valt hieronder.

Lees verder 4 min. leestijd

UBN Uitzendbureau | Ga via UBN aan de slag bij ITS

Al ruim twee jaar is ITS klant bij UBN. Voor ons dus een bekend bedrijf, maar voor jou waarschijnlijk ook! Marieke Rijkse, HR adviseur bij ITS, vertelt graag meer over dit mooie bedrijf.

Lees verder 3 min. leestijd