
Productie binnen de voedingsindustrie
Heb je al eens nagedacht over de vraag hoe -bijvoorbeeld- een chocoladereep wordt gemaakt? Dat chocoladerepen niet aan een boom groeien wist je natuurlijk al. Het belangrijkste ingrediënt voor chocolade zijn natuurlijk cacaobonen en ja, die groeien wel aan een boom! Die cacaobonen worden naar Nederland geïmporteerd en vanaf dat moment kunnen wij op Nederlandse (voedsel)bodem beginnen met bewerken en verwerken.
Machines en procestechnieken
Het produceren van een chocoladereep gebeurt in grote fabrieken en daar komen veel verschillende processen bij kijken. Dat wordt, in het geval van een chocoladereep, allemaal gedaan door verschillende technieken en bijbehorende procesinstallaties zoals ovens, mengketels, snijmachines, afvulmachines etc.
Naast het produceren van de chocoladereep wil je er natuurlijk ook een mooie verpakking omheen hebben, ook dat gebeurt in Nederland. Om dat te kunnen doen zijn er weer verpakkingsmachines nodig.
Veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen voedselindustrie
Zodra de reep klaar is kan hij na een uitvoerige controle vervoerd worden naar een groothandel of winkel. De voedselveiligheid is namelijk erg belangrijk. Fouten in producten zijn gevaarlijk voor onze gezondheid en daarom zijn er allerlei richtlijnen waar fabrikanten zich aan moeten houden. Er zijn verschillende soorten risico-inventarisaties binnen de voedingsindustrie. Alle voedselverwerkers zijn verplicht zo’n risico-inventarisatieplan op te stellen. Zeer zelden wordt zo’n controle niet goed uitgevoerd of komt men er achteraf achter dat er toch iets niet in orde was. Wanneer dat gebeurt komt er een grote ’terugroepactie’ en kunnen consumenten zonder bonnetje het betreffende product inleveren bij verschillende winkels.
Mens vs. Machine
We hebben het nu gehad over de verschillende processen van een chocoladereep. Het mag dus duidelijk zijn dat voor elk product afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie een apart proces is ingericht. En het mag voor zich spreken dat al die verschillende producten op hun beurt weer verschillende processen doorlopen om geproduceerd te worden. Die machines zijn fijn, maar de werkende motor achter die machines zijn toch echt mensen.
De machines staan in de meeste gevallen 24/7 aan en moeten dus continu bijgevuld en onderhouden worden. Daarnaast worden de producten goed gecontroleerd op kwaliteit, vorm en veiligheid. Deze moeten namelijk vanuit de wetgeving of vanuit afspraken met de klant voldoen aan bepaalde normen.
Komt er een reep uit de machine die niet het afgesproken gewicht heeft? Of is er sprake van een andere afwijking binnen één van de vooraf gestelde normen? Dan moet de kwaliteitscontroleur overleggen met de operator van dienst. Ook de operator bewaakt de kwaliteit en signaleert afwijkingen in het product of het proces. Na het signaleren van de afwijking bekijkt de operator of de instellingen goed staan of dat er wellicht een storing is. Komt de operator er vervolgens niet uit en is de storing voor hem te complex? Dan wordt vaak de technische dienst gebeld.
Binnen de technische dienst werken er verschillende storingsmonteurs die zowel mechanisch als elektrisch onderlegd zijn om zo alle soorten storingen het hoofd te kunnen bieden. Vaak hebben deze monteurs een opleiding richting elektrotechniek, werktuigbouwkunde of mechatronica gevolgd. Als operator binnen de levensmiddelenindustrie heb je ook vele opleidingsmogelijkheden die wij tevens via UBN Professionals bieden. Neem gerust contact op dan vertellen we je er meer over!
Zie jij zo’n baan binnen de grootste industrie van Nederland wel zitten? Kijk dan hier voor de openstaande vacatures van UBN Professionals.
De leukste banen
Persoonlijke aanpak
Vast contactpersoon
Meer van dit soort cases:
UBN Uitzendbureau | Ga via UBN aan de slag bij GLS
UBN Uitzendbureau helpt GLS bij het vinden van de perfecte kandidaten die mee willen helpen in het pakketproces. Bekijk in deze case wat UBN voor GLS betekent.
UBN Professionals | De procesindustrie
Het eerste kwartaal van UBN Professionals staat in teken van de voedingsmiddelenindustrie en daar waar we het in onze vorige case hebben gehad over de productie van chocola, willen we nu inzoomen op het productieproces van biscuit. Want ja: dit proces is toch wel andere koek!
UBN Uitzendbureau | Ga via UBN aan de slag bij ITS
Al ruim twee jaar is ITS klant bij UBN. Voor ons dus een bekend bedrijf, maar voor jou waarschijnlijk ook! Marieke Rijkse, HR adviseur bij ITS, vertelt graag meer over dit mooie bedrijf.